
Apakah yang dimaksudkan dengan serat?
Serat adalah bahagian daripada tanaman yang tidak boleh dicerna oleh manusia. Tanaman memberikan kekuatan dan struktur mereka. Serat yang ditemui dalam biji-bijian, bijirin, gandum, buah-buahan, sayuran, Psyllium sekam, kacang-kacangan, biji-bijian dan polong-polongan (kacang kering, kacang polong, dan lentil). Namun, serat hanya ditemui di kerajaan tanaman, sementara haiwan seperti daging, ikan dan produk susu tidak mengandungi serat.
Mengapa serat penting?
Ahli kesihatan percaya bahawa bermula di usus besar, dan membekalkan tubuh anda dengan serat yang cukup setiap hari adalah penting untuk fungsi usus dan usus besar. Diet tinggi serat juga membantu mengawal berat badan dengan membuat anda merasa kenyang lebih lama selepas makan dan kecil kemungkinannya untuk makanan ringan.

Soluble dan Insoluble Fiber
Serat boleh dibahagikan kepada two
kumpulan: soluble fiber dan insoluble fiber. Semua jenis tumbuhan
terdapat kedua-dua jenis soluble dan insoluble fiber, tetapi dengan
amaun yang berlainan.
Soluble Fiber -
Seperti diterangkan dalam namanya, serat jenis ini akan larut
sebahagian dalam air, dan menjadi "gel-like". Ia akan bergabung dengan
makanan di dalam perut, dan berfungsi di usus kecil, di mana serat ini
berperanan menyerap kolesterol, gula, dan lemak yang berlebihan. Menurut
kajian, soluble fiber dapat mengurangkan kolesterol dan mencegah penyakit kencing manis.
Siapa yang memerlukan serat?
Setiap orang harus memerlukan serat setiap hari terutama bagi mereka pesakit diabetes dan kegemukan.
Berapa banyak serat yang diperlukan?
Nutrisi cadangan adalah untuk 20-35 gram jumlah semua jenis serat per hari. Secara berperingkat menambah serat ke dalam makanan anda, anda juga didorong untuk minum lebih banyak cecair saat anda meningkatkan jumlah serat yang anda makan. Bilangan yang disarankan adalah lapan gelas air sehari.

Tiada ulasan:
Catat Ulasan